Klub kresťanských pedagógov Michalovce

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

2. Božie prikázanie - Nevezmeš meno Božie nadarmo

Čo nám chce Boh povedať cez toto prikázanie?
Ide tu len o to, aby sme bez uváženia nevyslovovali Božie meno?
Samozrejme, je to dôležité, ale toto nie je to najdôležitejšie. Toto prikázanie zahŕňa veľa dôležitých, zložitých a aktuálnych veci.
Napríklad vrúcne sa modlíš v nejakej dôležitej oblasti tykajúcej sa blízkej osoby. Zároveň vieš, že tvoje správanie a život nie je len zlý, ale priam hriešny. Vôbec nemyslíš na zlepšenie sa, či obrátenie, teda otvorenie sa Božej pomoci a Jeho pôsobeniu. Nahováraš si, že to čo robíš je správne, lebo chceš dobro pre iného, nie pre seba a ostávaš v stave hriechu. Si taký, aký si bol.
Takýto postoj je postojom pokryteckým. Týmto správaním „dávaš“ Bohu úlohu, teda vnímaš ho, ako niekoho, kto musí splniť tvoje príkazy, alebo tiež berieš ho ako bôžika. Preto Boh hovorí: Vaše modlitby ma urážajú, lebo prúdia zo zatvrdlého srdca. Takto vzývaš Boha nadarmo.
Avšak to neznamená, že ak je človek v stave hriechu nemôže sa modliť. Má sa modliť vždy, aj keď jeho správanie nie je v súlade s prikázaniami. Ak si je vedomý svojich hriechov má sa snažiť meniť svoj život, odprosovať Boha za stav svojej duše a usilovať sa o zmenu života, až potom sa môže modliť - teda prosiť Boha o veci, ktoré potrebuje. Takáto modlitba sa určite bude páčiť Pánovi.
Pravdou je, že žiť čestne je pre každého veľmi ťažké. Treba však pamätať, že On dokonale vedel v akých podmienkach budeme žiť a tiež vedel, že s pomocou Jeho milosti sme schopní prekonať všetky ťažkosti. Zvyčajne namiesto prosby Pána o pomoc v súžení, zaťažujeme Ho našimi nedostatkami. Vyčítame mu, že tak a nie inač stvoril svet, že Jeho prikázania sú príliš ťažké a málo realistické. Preto tiež mnohí kresťania sa nimi neriadia. Často Boha obviňujeme za vojny, za živly, za nenávisť medzi ľuďmi a mnohé iné veci. Chceme byť tí, ktorí chcú Boha opraviť. Vymedzujeme mu Jeho povinnosti. Pri nesplní, vyčítame Mu to a dokonca sme schopní sa aj uraziť: „Predsa som Ťa Pane prosil o zdravie môjho syna, o lásku v rodine, o lepšiu prácu a Ty si nič neurobil“. Takýto názor podvedome vyjadruje: Ak je to tak, nech nám Boh dokáže, že má pravdu, že je dobrý a že nás miluje.
Snažte sa Mu dôverovať, nezávisle od toho, akým smerom pôjdu veci, ktoré ste mu zverili. On najlepšie vie, čo je pre každého potrebné.
Keď nám chýba úcta k Božiemu menu, skúšame použiť Pána k dosiahnutiu nejakého cieľa v našom živote. Často to skúšame aj pomocou modlitby.
Vidíme to napr. v Matúšovom Evanjeliu, keď evanjelista poukazuje na farizejov, že sa modlia len preto, aby to ľudia videli. Je to robenie niečoho bez presvedčenia, len na ukážku. Vzniká tu pokrytectvo a tiež falošný obraz Boha. Rôznymi aj nečestnými spôsobmi snažíme sa skúšať Pána, aby vyhovel našim cieľom.
Pozrime sa na to pomocou prirovnania: Pán „Novák“ od pána „Kočiša“ zakúsil veľa zlých veci – pohŕdanie, výsmech... A hľa, istého dňa pána „Kočiša“ stretlo nešťastie. V duši pána „Nováka“ sa rodí pocit škodoradosti spravodlivosti: „Vynikajúco, konečne Pán Boh ťa potrestal“.
Čo to znamená? To nie je nič iné, ako to, že pán „Novák“, Boha, ktorý je láska, urobil Bohom, ktorý je pomstiteľom. A predsa už v Starom Zákone Boh prikazuje pomáhať nepriateľom. A my sa snažíme z Boha urobiť garanta nášho úspechu. Vyžadujeme od neho aby nám v mnohých veciach posluhoval. Chceme, aby bol nepriateľom našich nepriateľov, aby sa pomstil naším krivdám a pod....
Druhé prikázanie zakazuje tiež krivého prisahania. Prisahať, alebo slávnostne sľubovať, znamená pozývať Pána Boha ako svedka toho, o čom sa hovorí. Znamená to, odvolávanie sa k Božej pravdovravnosti. Každá prísaha angažuje Božie meno. Krivá prísaha vyzýva Boha, aby bol svedkom klamstva. Krivá prísaha je veľkým zlom, lebo Boh je Stvoriteľ a Pán – On je norma každej pravdy.
Podobne je to aj s vierolomstvom. Vierolomca je ten, kto pod prísahou sľubuje niečo, čo vie, že nedodrží. On jednoducho ani nemá úmysel dodržať to, čo sľubuje.
Vierolomstvo je neúctou voči Bohu, ktorý je Pánom všetkého Slova. Rozhodnutie robiť zlo pod prísahou protiví sa svätosti Božieho mena.
A pritom vieme, že človek veľmi ľahko sľubuje, hoci možno nie pod prísahou, ale predsa odvoláva sa na Boha, ako na svedka.
Svätosť a veľkosť Boha vyžaduje od nás, aby sme  nepoužívali Jeho meno vo veciach malicherných. Ale žiaľ, stáva sa to veľmi často...

 

Tu na Slovensku je mimoriadnym spôsobom zneucťované Božie meno v nadávkach....

 


O nás | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014